Instalatii de tratare a apei cu lumina ultravioleta

 Dezinfectarea prin intermediul luminii ultraviolete se utilizeaza in urmatoarele cazuri :
       - pentru surse proprii de apa ;
       - dezinfectie finala in procesul de tratare a apelor potabile ;
       - dezinfectia apei care satisface conditiile calitative din punct de vedere al concentratiei indicatorilor chimici si se admite concentratie zero pentru clorul rezidual.

Dezinfectarea cu lumina ultravioleta este un proces eficient si foarte potrivit din punct de vedere al interactiunii cu mediul inconjurator, nu lasa in apa reziduuri sau produse daunatoare si nu afecteaza simtul gustului sau mirosul.

Producând o reactie fotochimica in DNA (acidul dezoxiribonucleic) al microorganismelor, lumina ultravioleta (radiatie UVC 254 nm) omoara microorganismele patogene in citeva secunde sau le distruge posibilitatea de dezvoltare .


aquadaRata distrugerii acestora depinde de radiatia minima cu UV ( dozarea UV) , si timpul in care un microorganism este expus la o anumita intensitate a radiatiilor UV (W/m²). La o dozare a UV de 400J/m² cel mai important virus sau bacterie patogena pentru om sunt reduse cu 4 logs (exponenti zecimali), ceea ce corespunde cerintelor internationale si asigura o dezinfectare sigura.

Puterea de dezinfectare a instalatiilor AQUADA se bazeaza pe faptul ca fiecare element de volum este iradiat corespunzator la trecerea prin reactorul UV. Pentru a asigura acest lucru , campul de radiatii si proprietatile hidraulice in sistemul / instalatia UV au fost optim adaptate unul altuia.
Radierea cu UV a apei potabile in dozele folosite pentru dezinfectare nu cauzeaza reactii secundare nedorite .

Alegerea unei instalatii pentru dezinfectie cu lumina ultravioleta se face in functie de doi factori :
· debitul de apa care se dezinfecteaza ;
· coeficientul de transmisie UV al apei .
In mod uzual, pentru apa potabila coeficientul de transmisie UV este de 94 - 98 % dar in functie de sursa , zona , etc. , acesta poate varia foarte mult sau poate fi chiar instabil, in aceste cazuri fiind necesare utilizarea unor alte tipuri de echipamente .